Tapahtumat

Husulanmäen asuinaluetta kehitetään Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hankkeessa. Hankkeessa tuotetaan tietoa rakentamiseen ja asumiseen liittyvistä resurssiviisaista ratkaisuista mm. tila- ja rakenneratkaisujen sekä rakennusosa ja -materiaalivalintojen osalta. Lisäksi resurssiviisauteen haetaan ratkaisuja yhteisöllisyyden ja jakamisen kautta sekä yhteistyössä Lapinjärven alueen yritysten kanssa. Husulanmäellä asumisesta kiinnostuneet pääsevät osallistumaan alueen suunnitteluun hankkeen työpajoissa. Työpajoissa jaetaan tietoa resurssiviisaasta rakentamisesta ja asumisesta sekä suunnitellaan, miten niitä voidaan viedä käytäntöön Husulanmäellä.

Hanketta toteuttavat yhteistyössä Lapinjärven kunta, Aalto-yliopisto ja Laurea-ammattikorkeakoulu. Uudenmaan liitto rahoittaa hanketta Euroopan aluekehittämisrahastosta. Hanke jatkuu 31.12.2021 saakka.

MENNEET TAPAHTUMAT

3.3.2020 Unelmien asumista Lapinjärvellä 1 – Kestävä arki luonnon keskellä

11.6.2020 Unelmien asumista Lapinjärvellä 2  – Ryhmärakennuttaminen

Järjestyksessään toisessa Unelmien asumista Lapinjärvellä -tilaisuudessa keskityttiin ryhmärakennuttamiseen.

Webinaarin videotallenne

17.00 Tilaisuuden avaus – mistä Husulanmäessä on kyse/Projektipäällikkö Tanja Pöyhönen
17.05 Mitä Lapinjärvellä on tarjota/Kunnanjohtaja Tiina Heikka
17.15 Resurssiviisaus rakentamisessa ja asumisessa/Professori Matti Kuittinen
17.40 Ryhmärakennuttaminen – mitä se tarkoittaa?/Professori Pekka Heikkinen ja
projektitutkija Johanna Hyrkäs,  case-esimerkki Vuosaaresta/Kokemusasiantuntija Petra Lassenius
18.40 Osallistaminen ja hyvinvointivaikutukset/Professori Laura Arpiainen

25.8.2020 Unelmien asumista Lapinjärvellä 3 – Hyvinvointi

Hyvinvointiaiheisessa verkkotapahtumassa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen piti puheenvuoron aiheesta Maaseutu ja oma tila.  Aalto-yliopiston professori Laura Arpiainen avasi meille, millä kaikilla tavoilla luontoympäristö ja rakennettu ympäristö vaikuttavat hyvinvointiimme ja miten voimme huomioida hyvinvointinäkökulman rakennusvaiheessa. Lisäksi ryhmärakennuttamisasiantuntija Salla Korpela kertoi miten ryhmärakennuttamisprosessissa voidaan parhaalla tavalla huomioida koko yhteisön hyvinvointi.

Webinaarin videotallenne

30.8.2020 Husulanmäkipäivä

Husulanmäki-päivässä pääset opastetusti ja omatoimisesti tutustumaan asuinalueeseen paikan päällä ja kysymään kaikki mieltäsi askarruttavat kysymykset Husulanmäen asuinaluetta, alueen suunnitelmia tai Lapinjärven kuntaa koskien. Paikalla Husulanmäki-päivässä ovat hankkeen asiantuntijat Pekka Heikkinen (resurssiviisas puurakentaminen), Laura Arpiainen (asumisen hyvinvointi ja yhteisöllisyys) sekä Johanna Hyrkäs (Husulanmäen alue ja suunnitelma). Lisäksi paikalla ovat Lapinjärven kunnan kunnanjohtaja sekä tekninen työnjohtaja, joilta voit kysellä Lapinjärven kunnasta ja alueen kunnallistekniikasta sekä muista käytännön asioista.

30.8.2020 Husulabacken-dagen kl 15-18

Husulabacken-dagen kommer att ordnas söndagen den 30.8 kl 15-18. Under evenemanget kan du konkret bekanta dig med det unika området på Husulabacken samt planerna på området och Lappträsk som kommun. Projektets och kommunens sakkunniga är närvarande under hela evenemanget och berättar fritt om projektets planer och möjligheter, liksom om resurssmart byggande och boendets välbefinnande. Du kan fritt diskutera med alla om saker du funderar över. Kom och bekanta dig med området och kanske redan reservera din egen byggplats på Husulabacken!

21.9.2020 Unelmien asumista Lapinjärvellä 4 – Yhteisöllisyys

Tässä työpajassa pohdittiin yhteisöllisyyttä yleensä ja siihen liittyviä toiveita nimenomaan Husulanmäellä. Lyhyissä alustuksissa Aalto-yliopiston projektitutkija Johanna Hyrkäs kertoi, mitä mahdollisuuksia yhteisöllisyyteen Husulanmäen asemakaava ja Husulanmäki paikkana tarjoavat.

Työpajassa tarkensimme arvopohjaa ja haimme konsensusta halutusta yhteisöllisyyden asteesta. Pääsimme tutkimaan Husulanmäen tarjoamia yhteisöllisyyteen liittyviä valintoja pienoismallin ja suunnitelmien avulla, paikalla Aallon asiantuntijat ja Lapinjärven kunnan edustajat vastaamassa kysymyksiin.

Tilaisuus toteutettiin hybridityöpajana – osa osallistujista oli etänä ja osa paikan päällä. Videotallenne tulossa näille sivuille pian.

11.11.2020 Unelmien asumista Lapinjärvellä 5 – Palvelut (Siirretty vuodelle 2021)

Minkälaisia palveluita Husulanmäeltä tulisi löytyä jotta arki olisi sujuvaa? Viidennessä työpajassa lähdemme kanssasi tunnistamaan arjen haasteita maaseudulla ja luomaan uudenlaisiakin palveluita yhdessä yritysten kanssa. Tule mukaan kertomaan oma näkemyksesi ja ideoimaan uusia liikeideoita tulevan yhteisön tarpeisiin!

Tilaisuus järjestetään verkossa. Ilmoittaudu tilaisuuteen viimeistään tapahtumapäivänä klo 12 täällä: https://bit.ly/31PJo4G

Aikataulu:

17.00 Tapahtuman avaus, Tanja Pöyhönen, Lapinjärven kunta
17.05 Alueen yleisesittely sekä pohjustus illan teemaan, Johanna Hyrkäs, Aalto-yliopisto
17.30 Asukkaiden palvelutarpeiden/toiveiden läpikäynti
17.45 Yrittäjien näkemykset ja liikeideoiden kehittely yhdessä palvelutarpeista käsin, Maria Ekström, Laurea ammattikorkeakoulu
18.20 Loppuyhteenveto ja jatko

25.1.2021 Unelmien asumista Lapinjärvellä 6 – Rakentamisen ja asumisen resurssiviisaus -etätyöpaja

Maanantaina 25.1.2021 klo 17-19

Oletko ajatellut joskus rakentavasi tai rakennuttavasi talon? Kiinnostavatko ekologisesti kestävät ratkaisut? Millaista on resurssiviisas rakentaminen ja asuminen?
Etätyöpajassa pääset pohtimaan ja oppimaan yhdessä Aalto-yliopiston rakentamisen asiantuntijoiden kanssa, millaista on resurssiviisas rakentaminen. Työpaja sisältää sekä luentoja että ryhmätyöskentelyä.
 
Työpajassa pohditaan muun muassa miten suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon sijainti tai tilojen käyttö? Mitkä materiaalit ovat
ilmastonmuutoksen ja maapallon kantokyvyn kannalta kestävimpiä? Miten resursseja voi jakaa? Mikä on asumisen ja rakentamisen erilaisten valintojen painoarvo suhteessa kokonaisuuteen?
 
Työpajassa käytetään esimerkkitapauksena Husulanmäen ryhmärakennutuskohdetta Lapinjärvellä. Voit tulla mukaan työpajaan, vaikka alue olisi sinulle aivan uusi tai ennestään tuttu. Lue lisää Husulanmäestä täältä: www.husulanmaki.fi
 
Työpaja on maksuton ja se kestää noin kaksi tuntia, välissä pidetään virkistäytymistaukoja. Tarvitset osallistumiseen tietokoneen, jolla voit käyttää Zoom –sovellusta joko sovelluksella (suositeltu) tai selaimella.
 
Ilmoittaudu mukaan perjantai-iltaan 22.1.2021 mennessä tästä linkistä: https://bit.ly/3hTcuHs
 
Ilmoittautumisen jälkeen saat osallistumisohjeet sähköpostiisi.
 
Työpajan pitävät
  • Pekka Heikkinen, professori, puurakentaminen, Aalto-yliopisto
  • Matti Kuittinen, professori, resurssitehokas rakentaminen ja ympäristövaikutukset, Aalto-yliopisto
  • Johanna Hyrkäs, projektitutkija, Aalto-yliopisto

Tapahtuman Facebook-kutsun avulla voit kutsua myös muita osallistujia:  https://fb.me/e/ZYF3BU2r 

Helatorstaina 13.5.2021 klo 12-12:30 FB-live: virtuaalinen tutustumiskierros Husulanmäelle (Uusimaa-viikko)

Tutustumme Lapinjärven Husulanmäen uuden asuinalueen kehittämiseen – kiertotalouden, puurakentamisen ja vähähiilisyyden hengessä. Alueelle kehitetään uutta ryhmärakennuttamismallia.

Husulanmäen koeasukas Tanja Korvenmaa järjestää virtuaalisen tutustumiskierroksen Husulanmäen ainutlaatuisessa ryhmärakennuttamiskohteessa. Tervetuloa mukaan puolen tunnin virtuaalikierrokselle! Virtuaalikierrosta voi seurata Husulanmäen Facebook-sivulta: https://www.facebook.com/husulanmaki

Virtuaalikierros on osa Uusimaa-viikon ohjelmaa. Helatorstain teema on Maaseutu Uudenmaan kilpailukyvyn edistäjänä. Lapinjärvi järjestää tänä päivänä Husulanmäen virtuaalikierroksen lisäksi klo 10-14 virtuaalisen Tulevaisuustaajuus -työpajan: Mitä on maaseudun vetovoima? Päivä vietetään osallisuuden ja innovoinnin sekä maaseudun kilpailukyvyn parissa.

Lauantaisin kerran kuussa klo 13-15 Vierailupäivä Husulanmäellä

Haaveiletko omasta puisesta talosta kauniissa metsässä, lähellä hyviä naapureita? Lapinjärven Husulanmäellä kannattaa ehdottomasti vierailla, jotta ryhmärakennuttamisalueesta ja mahdollisuuksista saa kunnollisen käsityksen.

Ohjelmassa on opastettu kierros Husulanmäelle, jossa tutustumme rakennuspaikkoihin, satumetsään ja rantaan. Kierros alkaa klo 13 ja toistetaan tarvittaessa uudelleen.

Vierailupäivä vietetään kokonaan ulkona, joten varustauduthan säänmukaisin, lämpimin vaattein! Suosittelemme pitkävartisia kenkiä, jotta tontteihin tutustuminen onnistuu sateessa tai lumihangessa. Omia eväitä voi syödä rantasaunan grillipaikalla nuotiolla.

Turvatoimet koronan vuoksi

Ilmoittaudu etukäteen! Tilaisuuteen otetaan rajoitettu määrä osallistujia voimassa olevien suositusten mukaisesti. Huolehditaan yhdessä turvaetäisyyksien säilyttämisestä ja käytetään maskia tarvittaessa.

Ilmoittaudu
* WhatsApissa tai puhelimitse numeroon +358 44 297 4584
* tai messenger-viestillä Husulanmäen FB-sivun kautta

Saapumisohje
Kun saavut pihapiiriin ja ketään ei näy, soita Tanjalle p. 0442974584. Ethän mene koputtamaan kenenkään ovelle!

Osoite on Husulantie 35, Lapinjärvi/Ingermaninkylä. Vanha metsäntutkimuslaitoksen pihapiiri sijaitsee pienen matkan päässä 6-tieltä. Parkkipaikkoja löytyy pihapiiristä muutamalle autolle.

Lämpimästi tervetuloa!

t. Tanja, Husulanmäen koeasukas ja Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hankkeen viestintäassistentti, p. 0442974584

P.S. Alueella voi vierailla myös muina aikoina omatoimisesti, huomioittehan vain silloin, että alueen rakennuksissa on vuokralaisia.

Keskiviikkona 19.5.2021 klo 17-19 Unelmien asumista Lapinjärvellä – tonttivarauksesta rakentamiseen -infotilaisuus

Saimme tällä kertaa mukaamme Lapinjärven ja Aallon tiimien lisäksi kiinteistöasioihin erikoistuneen juristin joten tilaisuutta kannattaa hyödyntää! Käymme läpi tontinluovutusehdot ja tutustumme kahteen vaihtoehtoiseen tonttien ja yhteisten tilojen ja alueiden hallintamalliin.

Järjestämme keskiviikkona 19.5. klo 17–19 virtuaalisen info- ja keskustelutilaisuuden kaikille Husulanmäestä kiinnostuneille.

Voit tutustua aiheeseen jo etukäteen hankkeemme blogissa: http://www.husulanmaki.fi/hallinnolliset-askeleet…/

Tervetuloa mukaan kuulemaan ajankohtaisimmat asiat ja tapaamaan muita ryhmärakennuttamisesta kiinnostuneita!

Aikataulu

17.00 Alkusanat, Tanja Pöyhönen, projektipäällikkö Lapinjärven kunta

Husulanmäen ryhmärakennuttamisen eteneminen – missä mennään ja mitä vielä tarvitaan? Pekka Heikkinen ja Johanna Hyrkäs, Aalto-yliopistoTontinluovutusehdot, Tanja Pöyhönen

Husulanmäen tonttien ja yhteisten alueiden hallintamallit, Pekka Heikkinen ja Johanna Hyrkäs, Aalto-yliopisto

Asianajaja, varatuomari Aki Rosén, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy vastaa hallintamalleihin ja tontinluovutusehtoihin liittyviin kysymyksiin

Mitä seuraavaksi? Tanja Pöyhönen

19:00 Tilaisuus päättyy

Tilaisuus viedään läpi keskustellen. Arvostamme kommentteja, ideoita ja parannusehdotuksia. Tilaisuuden aikana pääset kysymään ja keskustelemaan Husulanmäestä ja ryhmärakennuttamisesta yhdessä hankkeen asiantuntijoiden sekä asianajajan kanssa.

Ilmoittaudu 18.5. mennessä tästä linkistä https://bit.ly/3xO8z6l, niin saat tilaisuuden Teams-linkin sähköpostiisi tapahtumapäivänä.

Tilaisuuden järjestää Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hanke.

Keskiviikkona 16.6.2021 klo 17-19 Unelmien asumista Lapinjärvellä – rakentamisen reunaehdot Husulanmäellä-infotilaisuus 

Virtuaalinen info- ja keskustelutilaisuus Teamsissa keskiviikkona 16.6.2021 klo 17–19

Miten asemakaava ja rakentamistapaohjeet ohjaavat Husulanmäen rakentamista? Millainen talojen ulkonäön tulee olla ja millaisia rakennusmateriaaleja voidaan alueella käyttää? Käymme läpi myös tulevien talojen mahdolliset runkovaihtoehdot: ranka-, CLT- ja hirsirakenne. 

Tilaisuus on avoin kaikille ja erityisesti Husulanmäelle rakennuttamisesta kiinnostuneille. Tilaisuus viedään läpi keskustellen. Arvostamme kommentteja, ideoita ja parannusehdotuksia!

Husulanmäen ryhmärakennuttamisalue tulee rakentumaan Hanna Jahkosen “Perinne voimavarana – tulevaisuuden maaseutuasumista Lapinjärvellä” viitesuunnitelman perusteella. Suunnitelmaan, asemakaavaaan ja rakentamistapaohjeisiin voit tutustua etukäteen Husulanmäen verkkosivulta http://www.husulanmaki.fi/

Ilmoittaudu 15.6. mennessä tästä linkistä https://forms.office.com/r/9muaHd3Vb9, niin saat tilaisuuden Teams-linkin sähköpostiisi viimeistään tapahtumapäivänä.

Tilaisuuden järjestää Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hanke.

Lauantaina 21.8.2021 klo 13-15 Vierailupäivä Husulanmäellä

Keskiviikkona 25.8. klo 17-19 Unelmien asumista Lapinjärvellä – Asumisen resurssiviisaat valinnat

Virtuaalinen info- ja keskustelutilaisuus Teamsissa keskiviikkona 25.8. klo 17-18:30

Tällä kertaa asukasillassa on teemana asumisen resurssiviisaat valinnat. Tilaisuus on avoin kaikille. Pääset tutustumaan Husulanmäen resurssiviisaaseen ryhmärakennuttamiskohteeseen ja mahdollisesti myös muihin rakennuttamisesta kiinnostuneisiin ihmisiin.

Ohjelmassa:

  • Rakentamiseen ja asumiseen liittyvien valintojen tekemisestä – Arkkitehti, Lotta Harjula
  • Husulanmäen lämmitysenergiavaihtoehdot – Energize Co2mmunity –hankkeen tuloksia – Pekka Heikkinen, Aalto-yliopisto
  • Katsaus pientalon lämmitysenergiantarpeeseen vaikuttaviin rakenteellisiin ja teknisiin ratkaisuihin – Johanna Hyrkäs, Aalto-yliopisto

Ilmoittaudu 24.8. mennessä tästä linkistä https://forms.office.com/r/TpZwXNYrPx, niin saat tilaisuuden Teams-linkin sähköpostiisi viimeistään tapahtumapäivänä.

Tilaisuuden järjestää Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hanke.

Hankkeen toteuttajien logot