Koeasukkaana Husulanmäellä

Lokakuun 2020 lopussa koeasukkaaksi Lapinjärven Husulanmäelle muutti Tanja Korvenmaa Helsingistä. Tanja toimii Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hankkeen viestintäassistenttina ja raportoi kokemuksistaan täällä blogissa ja Instagram-kanavalla @tarinoitahusulanmaelta
 

*** 

Ensimmäiset viikkoni koeasukkaana ovat vilahtaneet ohi nopeasti. Uudelle paikkakunnalle muutto ja samaan syssyyn sattuneet kahden uuden työn aloittaminen ovat pitäneet minut kiireisinä. Husulanmäki ja Lapinjärvi ovat olleet hyviä minulle, olen viihtynyt hienosti! 

Olen sydämeltäni ikuinen luonto- ja puutarhaharrastaja ja pidän kaikenlaisesta itse tekemisestä. Ekologinen kestävyys ja resurssien viisas käyttö ovat tärkeitä minulle. Toiveissani ja haaveissani on pitkään ollut muutto maalle, mutta en oikein ole tiennyt minne päin, sillä sukuni ja ystäväni ovat hajallaan pitkin maailmaa. Olen seurannut Husulanmäen hanketta jo jonkun aikaa ja osallistuin 3.3.2020 Oodissa järjestettyyn yhteiskehittämispajaan, jossa tutkittiin yhteisöllisyyden ja resurssiviisauden mahdollisuuksia yhdessä muiden alueesta kiinnostuneiden kanssa.  

Kun kuulin mahdollisuudesta vierailla Husulanmäellä syksyllä 2020, tartuin tilaisuuteen. Päädyin tilaisuudessa avaamaan suuni ja sanomaan, että etsin asuinpaikkaa jo marraskuusta alkaen. Korona-aikaan etätyö ja etäopinnot nimittäin mahdollistavat asumiseni missä päin maailmaa tahansa ja kun olen vielä toistaiseksi perheetön, minun on mahdollista tehdä ”koeasumiskokeilu” pienessä mökissä. Koska opiskelen työni ohessa liiketaloutta ja olen tehnyt viestintätyötä, minut napattiin myös mukaan hankkeen työryhmään osa-aikaiseksi viestintäassistentiksi.  

Parasta Husulanmäellä tähän mennessä on ollut luonnonläheisyys, hirsitalossa asumisen kokemus sekä hauskat ja ystävälliset lapinjärveläiset. Kaksi haastavinta seikkaa tähän mennessä ovat olleet pimeys sekä oman auton hankinta. Kerron näistä kaikista vähän lisää seuraavissa kappaleissa. 

Luonto on todella lähellä. Husulanmäen entinen Metsäntutkimuslaitoksen koemetsä on erittäin monimuotoinen ja kaunis. Täällä on poikkeuksellisen vanhoja puita ja monenlaisia erilaisia maastoja pienellä alueella. Erilaisia puulajeja, kääpiä, sammalia ja jäkäliä on paljon. Linnusto on myös rikas, sillä Husulanmäki on lintujärvenä tunnetun Lapinjärven rannalla. Kohokohtia ovat olleet tuhansien hanhien parveilu kuuden merikotkan kiusaamana, talviruokinnalla vieraillut harmaapäätikka ja pihapiirissä viitisentoista minuuttia keskellä päivää viihtynyt viirupöllö. Joka päivä on jollain tavalla yllätyksellinen, kun suoraan ovesta pääsee keskelle metsää. Uusi asuinalue tulee rakentumaan olemassa olevan pihapiirin ympärille, joten metsä onneksi jää paikoilleen.   

   

Hirsitalossa asuminen on minulle melkein uutta. Olen toki asunut puurakenteisissa taloissa, mutta jykevän hirren ja puupinnan tuoma lämpö ja hieno ilmapiiri on ollut minulle yllätys. En tiedä tarkkaan, mistä kaikesta hyvä tuntu oikein johtuu. Ehkä raikkaasta ilmasta, lämpimästä seinien väristä, akustiikasta ja siitä, että seinät ovat joskus olleet eläviä puita. Tietysti myös varaava takka ja puusauna omassa kodissa ovat kaupunkilaiselle melkein eksoottinen elämys. Tämän kokemuksen perusteella rakennuttaisin itsellenikin oman hirsitalon, jos ja kun se on mahdollista.  

Lapinjärveläiset ihmiset ja naapurit ovat ottaneet minut hyvin vastaan. Nyt korona-aikaan ei tietysti järjestetä tilaisuuksia tai kutsuja, joihin pääsisin, mutta olen tavannut satunnaisesti naapureita. Varsinkin luonto- ja liikuntaharrastuksen pariin löytyisi paljon tilaisuuksia. Kunnan työntekijät ja etenkin teknisen toimen henkilöt ovat pitäneet hyvää huolta siitä, että kaikki toimii Husulanmäen mökissä ja hankkeen viestintätehtävien hoidossa. Olen myös etsinyt ja löytänyt paikallisia palveluita: polttopuut, renkaiden vaihto, kahvila, kyläkauppa, asiamiesposti, rautakauppa, käsityöliike, reko-rinki ja kalakauppa on jo testattu!  

Oman auton hankinta tuntui aluksi tosi isolta jutulta. En ole ennen halunnut omistaa autoa, sillä kaupungissa pyörällä liikkuminen on minusta paljon kätevämpää ja järkevämpää kaikin puolin. Lisäksi autoilun hiilijalanjälki on hirvittänyt minua. Nyt kuitenkin päädyin taloudellisista ja sosiaalisista syistä ostamaan pienen vanhan bensamoottoriauton. Haluan päästä liikkumaan itsenäisesti ja tapaamaan perhettäni ja ystäviäni, tämä oli minulle kaikista tärkeintä. Toivon, että muutaman vuoden sisään biokaasu- ja sähköautojen hinnat putoavat tai muuten maalla asujien tulee mahdolliseksi liikkua joustavasti, taloudellisesti ja ekologisesti. Lapinjärvellehän kaavaillaan omaa biokaasuntuotantoa. Husulanmäen yhteisöllisessä visiossa tietysti jaetut autot tai kyydit ovat mahdollisia, kun täällä asuu enemmän ihmisiä.  

Pimeys laskeutuu näin loka-marraskuussa jo puoli viideltä. Aikaa ulkoiluun työpäivän jälkeen ei juuri jää, ellei lähde ulos taskulampun valossa. Toisaalta täältä pääsee valaistua kävelytietä kirkolle kauppaan. Etätöissä voin myös järjestää aikatauluni niin, että pääsen ulkoilemaan päivällä. Nyt kun eletään koronan poikkeusaikaa, en ehkä muutenkaan lähtisi ryhmäliikuntaharrastuksiin illalla sisätiloihin. Toisaalta pidän tästä pimeydestä, pidän hirsiseinien pehmeästä suojasta ympärilläni. Pidän myös joutsenten ja hanhien äänistä pimeällä järvellä ja tähdistä, jotka olin kaupungissa jo melkein unohtanut. 

 

Tule käymään! Järjestän Husulanmäellä vierailupäivän joka kuussa lauantaisin. Tämä paikka on vierailun arvoinen. Varsinkin jos etsit tonttia maalta, kannattaa tulla käymään ja kokemaan Husulanmäki itse. Juuri nyt kunta etsii ihmisiä, jotka lähtisivät ryhmärakennuttamaan tänne puurakenteisia talojaan. Tervetuloa tutustumaan!

Lisää tietoja vierailupäivistä: 

Seuraa Tanjan kokemuksia Instagramista: https://www.instagram.com/tarinoitahusulanmaelta/
 

Tykkää Husulanmäestä Facebookissa: https://www.facebook.com/husulanmaki 

Artikkelin kuvat on ottanut Tanja Korvenmaa

Hankkeen toteuttajien logot

Husulanmäki on Lapinjärvellä, itäisellä Uudellamaalla sijaitseva yhteisöllisyyteen, ekologisuuteen, perinteisiin ja moderniin puurakentamiseen perustuva ryhmärakennuttamisalue.

Tutustu tarkemmin ja tarkista saatavilla olevien tonttien tilanne:

www.husulanmaki.fi

www.facebook.com/husulanmaki

www.instagram.com/tarinoitahusulanmaelta

Resurssiviisaaksi-blogi

Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hankkeessa kehitetään kiertotalouden mukaisen ryhmärakennuttamisen toimintamallia Husulanmäen tulevalla asuinalueella. Tässä blogissa jaetaan tietoa ja tunnelmia hankkeesta.

Resurssiviisaan ryhmärakennuttamisen toimintamallia luodessamme etsimme tila- ja rakenneratkaisuja sekä materiaaleja, joiden avulla rakentaja voi tehdä viisaita valintoja. Samalla pohdimme, miten voidaan huomioida myös yksilön hyvinvointinäkökulma. Husulanmäelle rakentamiseen pyritään löytämään mahdollisimman vähähiilisiä ratkaisuja. Lisäksi yhteistyössä tulevien asukkaiden kanssa pohditaan yhteisön elämisen ja asumisen muita tärkeitä asioita kuten esimerkiksi energia-asiat, liikkuminen tai uudenlaiset yhteisölliset palveluntuotantomallit. Tavoitteena on löytää asukkaita palvelevia ratkaisuja yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa.

Blogia kirjoittavat vuorotellen niin hankkeen resurssiviisaaseen ja hyvinvointia lisäävään puurakentamiseen erikoistuneet asiantuntijat Aalto-yliopistolta kuin Laurea ammattikorkeakoulun asiantuntijat, jotka toimivat hankkeessa erityisesti resurssiviisaan palvelumuotoilun asiantuntijoina. Paikallista näkökulmaa blogiin tuovat ainakin Lapinjärven kunnanjohtaja sekä hankkeen projektipäällikkö.