Kevät ja kesä Husulanmäellä – koeasukkaan kokemuksia

Lokakuun 2020 lopussa koeasukkaaksi Lapinjärven Husulanmäen ryhmärakennuttamiskohteeseen muutti Tanja Korvenmaa Helsingistä. Tanja toimii Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hankkeen viestintäassistenttina ja raportoi kokemuksistaan täällä blogissa ja Instagram-kanavalla @tarinoitahusulanmaelta 

***

Koeasukkaana tehtäväni on tutustua Husulanmäkeen ja Lapinjärveen ja hankkia käytännönläheisiä tietoja siitä, millaista täällä on asua ja miten maalle muuton käytännön haasteet ratkeavat.

Olen esimerkiksi kaupungissa tottunut siihen, että monet tiedot löytyvät internetistä – mutta täällä olennainen paikallistieto ei ole siellä, vaan asiat ratkeavat helpommin kysymällä ihmisiltä. Metsästin keväällä kauan tietoa siitä, mistä saisin ostaa kalastusluvan, sillä Husulanmäen alue kuuluu eri kalastuskuntaan kuin Kirkonkylä, jonka kalastuslupia myydään paikallisessa rautakaupassa. Lopulta joku tiesi, että sama rautakaupan kalastuslupa käy kyllä koko järvelle. Sain vihdoin katiskan järveen ja sillä muutaman keväthauen! (Nyt en enää kalastaisi haukia, kun tiedän, että Lapinjärvessä on meneillään hoitokalastus – lue lisää alta) 

Koronan tuomista rajoituksista huolimatta aloin keväällä päästä jyvälle siitä, miten sosiaalinen verkosto täällä Lapinjärvellä toimii ja miten voisin tutustua ihmisiin. Paikalliset yhdistykset järjestivät toukokuussa yhteisen ulkotapahtuman, jossa erilaiset toimijat esittäytyivät hauskojen rastitehtävien kautta. Olisin voinut tarjoutua vapaaehtoiseksi esimerkiksi lasten ja nuorten luontokasvatuksen pariin tai apulaiseksi paikallisen musiikkiyhdistyksen tapahtumiin. Löysin myös aivan lähellä kokoontuvan naisten lihaskuntokerhon, joka on kultaakin kalliimpi verkostoitumisen kannalta. 

Husulanmäen kevät oli todella intensiivinen. Täällä on hyvin runsas linnusto sekä paikallisia että muuttavia lintuja. Joka päivä kuuluu jonkun uuden lajin kevätlaulu tai poikasten sirinä. Ostin keväällä kunnolliset lintukiikarit ja pääsin seuraamaan tohinoita lähempää. Unohtumattomia hetkiä olivat muun muassa lintukuvaaja Arto Juvosen ansiosta huomaamani kymmenet pikkulokit järvellä surviaissääskiä syömässä, valkoselkätikan kevätrummutus, kurkien tanssi rantaruohikolla, kottaraisten poikasten sirkutus haapojen koloista ja harmaahaikaran levähdyshetket niemen nokassa.

Vietin monta hetkeä tarkkaillen ja nauttien kevätauringosta niemen kärjessä tai pihalla pöydän ääressä. Vaeltelin lähimaastossa joka päivä ja löysin vaikka mitä keväistä syötävää: villivihanneksia salaattiainekseksi, hapatteeksi ja yrttiteehen, korvasieniä ja myöhemmin kesän alussa valtavat ahomansikkamäärät.

Kauan odottamani koiranpentu Loke saapui juuri ennen juhannusta. Lokessa on montaa rotua, eniten näkyvissä taitavat olla labradorinnoutaja ja bordercollie. Se on aktiivinen ja nopea oppimaan, rakastaa käpyjä ja kaislikossa juoksemista, vahtii ja on seurallinen. Täydellinen maalaiskoira minulle. Pienen koiranpennun kanssa oli todella kätevää ja ihanaa asua tällaisessa paikassa, jossa oven avaamalla pentu pääsee ulos. Loke tietää aina autossa koska lähestytään Husulanmäkeä – sen korvat nousevat pystyyn ja silmät säihkyvät. Loke auttoi minua tutustumaan moneen naapuriin ja vei minua koiranomistajakouluun Loviisaan saakka.

Juhannuksen jälkeen vietimme täällä yhden intensiivisen viikon Loken kanssa ja sen jälkeen lähdimme sitten yhdessä tapaamaan ystäviä. Palasimme välillä hetkeksi kotiin lepäämään ja lähdimme taas. Kesä oli kuuma ja ikäväkseni Lapinjärvessä oli aika paljon sinilevää. Onneksi sain kuulla, että Lapinjärven kunnostus alkoi syksyllä 2021. Yksi keinoista on hoitokalastus, eli särkikalaa poistetaan järvestä suuria määriä.

Toivottavasti kunnostus onnistuu hienosti ja Lapinjärveen pääsee kuuminakin kesinä jatkossa uimaan. Itäisellä Uudellamaalla on vain muutamia järviä, joten Husulanmäki on siinä mielessä todella upealla paikalla.

Tule käymään! Järjestän Husulanmäellä vierailupäivän joka kuussa lauantaisin. Tämä paikka on vierailun arvoinen. Varsinkin jos etsit tonttia maalta, kannattaa tulla käymään ja kokemaan Husulanmäki itse. Juuri nyt kunta etsii ihmisiä, jotka lähtisivät ryhmärakennuttamaan tänne puurakenteisia talojaan. Tervetuloa tutustumaan! 


Lisää tietoja vierailupäivistä: Tapahtumasivu 

Tutustu tontteihin ja suunnitelmaan Husulanmäen verkkosivulta

Seuraa Tanjan kokemuksia Instagramista

Tykkää Husulanmäestä Facebookissa 

Kuvat ja teksti: Tanja Korvenmaa 8.10.2021

Hankkeen toteuttajien logot

Husulanmäki on Lapinjärvellä, itäisellä Uudellamaalla sijaitseva yhteisöllisyyteen, ekologisuuteen, perinteisiin ja moderniin puurakentamiseen perustuva ryhmärakennuttamisalue.

Tutustu tarkemmin ja tarkista saatavilla olevien tonttien tilanne:

www.husulanmaki.fi

www.facebook.com/husulanmaki

www.instagram.com/tarinoitahusulanmaelta

Resurssiviisaaksi-blogi

Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hankkeessa kehitetään kiertotalouden mukaisen ryhmärakennuttamisen toimintamallia Husulanmäen tulevalla asuinalueella. Tässä blogissa jaetaan tietoa ja tunnelmia hankkeesta.

Resurssiviisaan ryhmärakennuttamisen toimintamallia luodessamme etsimme tila- ja rakenneratkaisuja sekä materiaaleja, joiden avulla rakentaja voi tehdä viisaita valintoja. Samalla pohdimme, miten voidaan huomioida myös yksilön hyvinvointinäkökulma. Husulanmäelle rakentamiseen pyritään löytämään mahdollisimman vähähiilisiä ratkaisuja. Lisäksi yhteistyössä tulevien asukkaiden kanssa pohditaan yhteisön elämisen ja asumisen muita tärkeitä asioita kuten esimerkiksi energia-asiat, liikkuminen tai uudenlaiset yhteisölliset palveluntuotantomallit. Tavoitteena on löytää asukkaita palvelevia ratkaisuja yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa.

Blogia kirjoittavat vuorotellen niin hankkeen resurssiviisaaseen ja hyvinvointia lisäävään puurakentamiseen erikoistuneet asiantuntijat Aalto-yliopistolta kuin Laurea ammattikorkeakoulun asiantuntijat, jotka toimivat hankkeessa erityisesti resurssiviisaan palvelumuotoilun asiantuntijoina. Paikallista näkökulmaa blogiin tuovat ainakin Lapinjärven kunnanjohtaja sekä hankkeen projektipäällikkö.